Hoe ontstaat aanslag in een schoorsteen?

Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, weer brandbare laag die creosoot wordt genoemd.



Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag. Smoort u uw kachel te veel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat een onvolledige verbranding. Hierbij komen extra afvalstoffen vrij die zich vastzetten tegen de binnenkant van het rookkanaal.

Naast deze aanslag kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen ‘trek’ meer. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Bij een veegbeurt controleert de schoorsteenveger de schoorsteen bovendien op loszittende delen en scheuren en loszittende loodslabben.

Wat te doen bij schoorsteenbrand

    Doof snel het vuur met zand of soda, om rook in huis te voorkomen;

    Sluit direct de schoorsteenklep;

    Sluit de luchttoevoer van de kachel, bij de openhaard de deurtjes (indien aanwezig);

    Waarschuw de brandweer;

    Ventileer na het doven van het vuur de ruimte in verband met koolmonoxidevorming;

    Blus NOOIT met water. Het water zet namelijk uit in de vorm van stoom. Doordat dit snel gebeurt, ontstaat er een overvloed van stoom in een te kleine ruimte. De kans is groot dat het kanaal onder deze druk scheurt. Er kan zelfs een explosie ontstaan;

    De schoorsteen moet na de brand eerst worden geveegd en geïnspecteerd op beschadiging en lekkage.



Rookmelders
Deze mogen eigenlijk niet in uw huis ontbreken. Zo wordt u tijdig gealarmeerd, mocht er iets misgaan. Er zijn ook melders voor koolmonoxide te verkrijgen.

Allesbrander
Deze term moet u vooral niet al te letterlijk nemen. Plastic verpakkingen, geverfd hout, etc zijn uit den boze.