Hoe droog ik mijn haardhout?
Zorg voor een overdekt houthok, waar de wind goed doorheen kan waaien. Hout is droog wanneer er ± 15% vocht inzit. Dennenhout en populierenhout zijn na ± 1 jaar droog, fruithout of eikenhout pas na ongeveer 2,5 á 3 jaar.

Moet er altijd een kap op de schoorsteen?
Nee. Een kap kan wel handig zijn om het kanaal te beschermen tegen bijvoorbeeld vocht en vogels. Ook bij trekproblemen kan een kap soms helpen. Bij een rieten dak is het wel verplicht, in de vorm van een vonkenvanger.

Hoe komt het dat ik soms rookterugslag krijg het aansteken van de haard?
Er is te weinig natuurlijke trek in de schoorsteen. Verwarm het kanaal iets, door een krantenprop aan te steken en dicht bij het kanaal te houden. Zo ontstaat een thermische trek.

Halverwege de avond begint de haard te walmen…wat moet ik doen?
Dit ontstaat door het verschil in luchtdruk. Zet een raam open, meestal is het dan over.

Ik heb hardroet in de schoorsteen!
Hardroet is een zeer harde roetsoort die ontstaat door een te lage stooktemperatuur in de schoorsteen. Het is brandgevaarlijk vanaf ± 600 / 700 °C.

Ik stook gas, moet ik ook jaarlijks vegen?
Ja. Bij een verstopping in het kanaal kan koolmonoxide ontstaan. Dit gas is niet alleen reukloos, maar ook dodelijk. Het is beter een jaarlijkse controle uit te laten voeren.

Wanneer ben ik verzekerd voor brandschade?
Naast het feit dat u natuurlijk een brandverzekering heeft, is het belangrijk dat u het veegbewijs (de rekening) goed bewaard. U kunt zo aantonen dat er bij brand geen sprake was van achterstallig onderhoud.

Hoe vaak moet er geveegd worden?
Minimaal 1x per jaar.

Wanneer kan er geveegd worden?
Er kan het hele jaar door geveegd worden, weer of geen weer, zomer of winter.

Hoe kan ik roetaanslag beperken?
Roetaanslag kunt u beperken door droog hout te stoken. Zorg ervoor dat de houtblokken niet te groot zijn, zorg voor voldoende luchttoevoer en het vuur niet smoren.